Bestintheworld.be

Zijde, meer dan een stof

Zijde werd voor het eerst ontwikkeld rond 3600 v. C. in China, en wordt sindsdien beschouwd als een van de meest luxueuze stoffen ter wereld. De bijzondere techniek om zijde te bewerken werd van generatie op generatie doorgegeven, en werd uiteindelijk verspreid tot in alle uithoeken van de wereld via de beroemde Zijderoute. Ook gebieden in Eurazië, zoals Kazachstan en Oezbekistan, zijn befaamd om hun zijde, maar wat maakt deze stof nu zo bijzonder?

Vandaag gaan veel kledingfabrikanten vaak tot het uiterste om de stof op een goedkope manier te imiteren, maar ze slagen er nooit in om de originele kwaliteit te benaderen. In Samarkand, een stad in Oezbekistan en ooit een van de belangrijkste steden op de Zijderoute, verloopt alles nog grotendeels volgens het traditionele procedé. Zijde weven en verhandelen is vandaag nog altijd een belangrijke bron van inkomsten voor de stad.

silk.jpg

De unieke kenmerken van zijde 

Echte zijde straalt een ongeziene glans uit waardoor de stof wel licht lijkt te geven en waardoor de kleuren extra in het oog springen. Bovendien is zijde extreem soepel en heeft het een gladde vezelstructuur. Daardoor deint de stof op een vloeiende manier mee met bewegingen en vallen kledingstukken elegant rond lichaamscontouren.

Zijde is ook een goede warmteregulator: het houdt je koel in de zomer, en warm in de winter. Bovendien is zijde ook erg dun, en daarom kan je zonder problemen een zijden kledingstuk onder je gewone kleren dragen zonder dat je je helemaal ingepakt voelt. De stof zal onder je kleren ook niet verrimpelen en is erg gemakkelijk in onderhoud!

silk2.jpg

De hyperallogene werking van zijde is nog een bijkomend voordeel: door de proteïnestructuur is zijde een van de veiligste stoffen voor mensen die snel een geïrriteerde huid hebben door allergieën. Zijde kan ongeveer 30% van zijn eigen gewicht aan vocht absorberen zonder dat de stof klam aanvoelt, en laat ondertussen je huid ademen.

Het is dus niet zo verbazingwekkend dat zijde nog steeds de stof naar keuze is voor personen die op zoek zijn naar kwalitatieve producten, en er is geen twijfel mogelijk dat de stof nog wel even zijn verdiende cultstatus zal behouden.