Bestintheworld.be

Het verhaal achter de sjaal: wat is kasjmier?

Wat is kasjmier?

kasjmiergeit.jpg

Kasjmier is een fijne stof gemaakt van de wol van de kasjmiergeit. Traditioneel wordt deze wol gewonnen door de geiten te kammen, maar de laatste decennia kiezen de producenten er steeds meer voor om ze te scheren. Doorgaans is de meest kwaliteitsvolle kasjmier afkomstig van de keel en de onderbuik van de geit.

De prijs van kwaliteit

c13.jpg

Kasjmier onderscheidt zich van andere stofsoorten door haar lichtheid, zachtheid en soepelheid, maar tegelijk is de stof ook heel sterk en warmte-isolerend. Daarom wordt de stof vooral gebruikt wordt om sjaals en damesbovenkleding te maken. Die kenmerken zorgen er natuurlijk ook voor dat het prijskaartje van kasjmierkledingstukken relatief hoog kan oplopen, maar niet alleen de kwaliteit van de stof drijft de prijs omhoog, ook trage productie van de geitenwol draagt daartoe bij. Zo duurt het namelijk een jaar voor een geit genoeg wol afgeeft om één sjaal te kunnen maken. Geen wonder dus dat je er best wat centen voor moet neertellen! Al hangt de prijs en de kwaliteit soms wel af van de herkomst van de wol. Zo is de wol uit Mongolië veel beter van kwaliteit en zal die dus ook meer kosten.

De definitie van kasjmier

c25-1.jpg

Om de kwaliteit van kasjmier echt te kunnen garanderen, bestaat er in de Verenigde Staten zelfs een wet die écht kasjmier definieert. Zo moet de stof afkomstig zijn van de ondervacht van de kasjmiergeit en mag de gemiddelde diameter van een kasjmiervezel niet groter zijn dan 19 micrometer.