Het verhaal achter de sjaal: Het productieproces van kasjmier
Zoals je in onze vorige posts al kon lezen, wordt kasjmier gemaakt van de wol van de kasjmiergeit, die graast in de regio ten zuidwesten van het Himalayagebergte. Wat je echter nog niet weet is hoe van die wol de bekende sjaals en kledingstukken gemaakt worden, want van de wol zelf een sjaal breien, is bijna onmogelijk. Er zijn drie stappen nodig om van de geschoren geitenharen een echte kasjmiervezel te maken…
- Kammen of scheren: Eerst moeten de haren van de geiten worden verzameld. Doorgaans produceert één geit zo’n 100 tot 150 gram haren als ze om het jaar geschoren wordt.
- Kleuren: De nog niet bewerkte kasjmier krijgt een laagje verf over zich heen totdat het de gewenste kleur heeft. Hoe bleker de geitenharen, hoe minder verf er nodig is. Dit kan belangrijk zijn, want hoe meer verf er gebruikt wordt, hoe minder zacht de stof zal zijn.
- Spinnen: Tijdens deze stap worden alle gekleurde geitenharen in dezelfde richting gelegd waarna ze gesponnen worden tot ze kunnen gebruikt worden om sjaals of kledingstukken te fabriceren.
De finishing touch
Nadat de sjaals eindelijk vorm hebben gekregen, worden ze vaak ook nog met de hand geborduurd, zoals het geval is bij de sjaals die wij verkopen. Dit precieze werkje vergt veel geduld, een vaste hand en natuurlijk ook talent. Traditioneel gezien worden kasjmiersjaals overigens geborduurd door mannen, maar net zoals bij alle andere ‘typische’ mannenberoepen, komt daar de laatste tijd (eindelijk) verandering in.