Bestintheworld.be

Het verhaal achter de sjaal: de geschiedenis van kasjmier

Oorsprong van kasjmier

kashmir2-1.jpg

Je kon in een vorige post al lezen wat kasjmier precies is, maar er is aan de luxueuze stof ook een rijke geschiedenis verbonden. De stof kasjmier vindt haar oorsprong ten zuidwesten van het Himalayagebergte, in de regio Kasjmir. Daar werd de gelijknamige stof voor het eerst geproduceerd in het Mongoolse Rijk in de dertiende eeuw.

De eerste stappen

mogolrijk.jpg

Van de zestiende tot de negentiende eeuw was de stof voornamelijk gegeerd door Iraanse en Indische heersers waar kasjmiersjaals een politieke en religieuze betekenis hadden. In het Mogolrijk, bijvoorbeeld, werden de sjaals aan een politieke persoonlijkheid geschonken, waardoor er een bepaalde hiërarchie ontstond tussen wie de gever en de ontvanger van het geschenk.

Kasjmier in Europa

img6607.JPG

Op het einde van de achttiende eeuw ontdekte een Schotse textielfabrikant de prachtige, authentieke sjaals en besloot het materiaal mee te nemen naar zijn thuisland. Daar maakte hij zelf zijn kasjmiersjaals en verkocht ze aan rijke Britse dames. De sjaals waren dus wel populair bij een beperkte doelgroep, maar het massale publiek kreeg er pas belangstelling voor rond de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen kende de textielindustrie in China een ware boom, waardoor ook de kasjmierindustrie daar begon te bloeien. Sindsdien is kasjmier ook bij ons bekend.