Bestintheworld.be

Degustatie Georgische Wijnen: een openbaring, ook voor de kenners

  • jiri-1.jpg
  • georgisch-wijnklooster.jpg
  • saperavi.JPG
  • 2s8a1634.JPG
  • 2s8a1627.JPG
  • 2s8a1628.JPG

Gastheer van de avond was Jiri Peijffers van Savino, en die vergastte de aanwezigen bij aankomst al meteen op een vrij onbekende bubbelvariant op champagne of cava: Bagriatoni's Finest, een Georgische schuimwijn.

Ook de kasjmiersjaals en Russische sjaals springen in het oog

Daarna konden de genodigden even rondsnuisteren in de shop, en daar voltrok zich een andere openbaring: ook de kwaliteiten van de Pavlovo Posas Sjaals, Orenburg Sjaals, kajsmiersjaals, Finift Juwel of Cashmere Poncho's waren de meeste bezoekers vreemd. We hoorden het al eerder van bezoekers in onze winkel, en we hoorden het weer: "Wat een leuke sfeer. Net alsof ik op reis ben." En zo horen we het graag: het is tenslotte de bedoeling dat je bij ons snel een tour maakt van het beste ter wereld!

Ook de Kaukasische hapjes vielen weer in de smaak, niet in het minst weer de gevulde aubergines, waarvan je hier het recept kan lezen. Maar ook de Koreanse sla. Zetten we binnenkort ook even online!

Witte & rode, klassieke en moderen Georgische wijn

Om 20 uur was het dan écht tijd voor hetgeen de bezoekers echt gekomen waren: een soort snelcursus (maar toch op het gemak) in de Georgisch wijncultuur, met ondertussen 4 proeverijtjes. De witte wijn Tsitska 2013 opende de debatten (en maakte de tongen los) - dit was ook de wijn die iedereen mee naar huis kreeg. "Dit zou ik wel aan mijn gasten dutven geven als aperitiefwijn op een warme zomeravond", hoorde we iemand opperen. Terecht! Van wit schakelde Jiri Peijffers naar rood, niet zonder de essentie van de Georgische wijncultuur toe te lichten. 6000 jaar wijngeschiedenis in een half uur, maar nooit had je het gevoel dat het overhaast was. Zelfs de aarden amforen, de qvevri, waarin de wijn wordt gemaakt, kregen we in een kort filmpje te zien. En we leerden toch dat het grote onderscheid met onze wijncultuur is dat schil en vrucht samenblijven in de Georgische wijntraditie - 'je mag de moeder niet zo snel van het kind scheiden', luidt de Georgische uitleg. We hadden ook wat ervaren proevers in de zaal, en die gaven meteen toe dat deze visie eigenlijk meteen een nieuwe wereld aan smaken opent. Een Georgische wijn proeven, dat mag je eigenlijk niet vergelijken met een Franse of Italiaanse. Het is gewoon iets anders. En zo sloten we af met de topper uit ons aanbod, de rode Satrapezo Saperavi Qvevri 2012.

Dat ons rek daarna bijna werd leeggekocht, bewees dat het goed was geweest. En dat er de dag erna restauranthouders uit het Gentse in de winkel stonden, beweest dat de impact van de Georgische wijn heel Gent was rondgevloeid. 

vrijdag 29 april: proef de Hongaarse, Roemeense, Sloveense en Georgische wijnen

Omdat we ondertussen een maand langer in de Pop Up op de Brabantdam mogen blijven, plannen we een tweede wijnevent op vrijdag 29 april. Dan komt Jiri langs met 4 wijnregio's: Hongarije, Roemenië, Slovenië en we de Georgische moet uiteraard ook opnieuw van de partij zijn. 

Binnenkort kan je inschrijven via de eventpagina, maar als je nu al interesse hebt, kan je dat al laten weten op info@bestintheworld.be. Hopelijk tot dan! Zelfde formule: 5 euro per persoon, 4 wijntjes te proeven en lekkere Kaukasische hapjes!


Nog enkele sfeerbeelden van de Georgische wijnavond...

  • img5437.JPG
  • 2s8a1636.JPG
  • img5444.JPG
  • img5441.JPG
  • 2s8a1640.JPG
  • 2s8a1624.JPG
  • 2s8a1626.JPG
  • 2s8a1630.JPG
  • img5440.JPG
  • 2s8a1625.JPG