Bestintheworld.be

Degustatie & workshop Centraal & Oost-Europese wijnen: u proefde dat het goed was

groot1.JPG

Om de feeststemming in te zetten, werd je bij aankomst een glaasje Roemeense schuimwijn, Zarea Brut overhandigd. Meteen een leuke eerste kennismaking met de verrassende en nieuwe druiven uit het Oostelijke deel van Europa. En wat beter dan van start gaan met een wijntje uit het Frankrijk van de Oost-Europese wijncultuur, Roemenië. Er was nog even tijd om met het glaasje in de hand de authentieke en stijlvolle sjaals of poncho’s in de Pop Up van Bestintheworld te bewonderen.

Wijn ruiken, proeven en … uitspuwen? Toch maar niet

‘No taste to waste,’ zo werd de presentatie van Jiri Peijffers, sommelier bij webwinkel Savino, toepasselijk ingezet. Zijn passie voor de Oost-Europese wijnen spatte er van af en al snel hing de ganse winkel aan zijn lippen. De toon werd meteen gezet door een Hongaarse witte wijn: De Furmint, een wijntje met een speciaal karakter. Termen als houterig, droge afdronk, … vlogen ons om de oren. Jiri betrok zijn publiek goed en peilde naar hun smaken, interactie alom. De wijn uitspuwen na het drinken? Toch maar niet, te lekker die Hongaarse Furmint. De inwijding in de vier grootste wijnlanden van Centraal & Oost- Europa (Hongarije, Slovenië, Georgië en Roemenië) was een feit. Beviel de eerste wijn je maar matig? Geen zorgen, de Kaukasische hapjes blusten alvast de smaakpapillen. Vooral de gevulde aubergine was weerom populair. Het woord wining kan nu eenmaal niet zonder zijn beste vriend dining.

Van wit naar rosé tot rood

Stegen de glaasjes al naar je hoofd? Dacht je even dat je een vrouw in roze lingerie op een fles zag staan? Je zag het goed, de Pinky Chick. Een sexy toegankelijke rosé uit Slovenië, een dwerg in oppervlakte tegenover de andere wijnlanden, maar met een reusachtig rijke en traditionele wijncultuur. De zomer nadert dus misschien is de Pinky Chick wel jou rosé komende zomer. Afsluiten deden we met twee sterke, smaakvolle rode wijnen. Eentje uit Georgië, Merlot Reserve en de andere Iacob uit Roemenië. Het wijnland van de toekomst. Beiden vielen in de smaak bij het publiek. De verwijzing naar Frankrijk werd vlug gemaakt: “Ze moeten zeker niet onder doen voor Franse wijnen,” werd al snel opgemerkt. De persoonlijke toets die Jiri aan zijn presentatie meegaf, wist het publiek wel te boeien. Leuke anekdotes en verhaaltjes die hij meemaakte tijdens het bezoeken van de verschillende wijnvelden zorgden ervoor dat de bezoekers de smaak gemakkelijker konden plaatsen. Het was een succes en het plaatje klopte: een glaasje Oost-Europese wijn in de hand met bijpassende muziek en dat allemaal met een zicht op Russisch erfgoed: Orenburg Sjaals. Hopelijk stapten onze bezoekers na al dat proeven niet op de tram richting Moskou!    

Enkele sfeerbeelden:

  • wijnevent-centraal-oost-europese-wijnen-8.jpg
  • wijnevent-centraal-oost-europese-wijnen-9.jpg
  • wijnevent-centraal-oost-europese-wijnen-10.jpg
  • wijnevent-centraal-oost-europese-wijnen-12.jpg
  • wijnevent-centraal-oost-europese-wijnen-13.jpg
  • wijnevent-centraal-oost-europese-wijnen-18.JPG
  • wijnevent-centraal-oost-europese-wijnen-2.jpg
  • wijnevent-centraal-oost-europese-wijnen-4.jpg
  • wijnevent-centraal-oost-europese-wijnen-7.jpg
  • voor.JPG
fetaesca-2-flessen.JPG

Deze Roemeense wijn was de ster van de avond

Meer bepaald de Iacob Fetească Neagră. De aanwezigen op de workshop waren nagenoeg unaniem: wat een heerlijke topwijn! De wijn vloog dan ook de deur uit in dozen van 6 en was de avond zelf volledig de deur uit. en ook de nabestelling zijn ondertussen geleverd.

De wijn kost 9,5 euro per fles, wie nabestelt per 6 flessen betaalt 55 euro.

Wie ook interesse heeft, de wijn staat nog niet op de webshop, maar je kan ons gerust mailen op info@bestintheworld.be of bellen op 0486 482 541. Afhalen kan in regio Merelbeke of Pittem, of wij leveren ook gratis in een straal van 20 kilometer rond deze gemeentes.

 

Jiri Peijffers, Savino

Ik ben zeker niet verbaasd door het succes van de Iacob Fetească Neagră. Het is qua prijs-kwaliteitsverhouding misschien wel de sterkste wijn in mijn selectie