Bestintheworld.be

De Poes Export. Export? Ja, export!

de-poes-en-export.jpg

Het West-Vlaamse streekbier De Poes maakt dan wel snel furore, het is nog altijd een bier dat niet bij het grote publiek bekend is. En misschien maar goed ook, denken we daar dan bij.  Toen we bij Bestintheworld onlangs de cadeauboxen van De Poes in de kijker stelden, kregen we wel heel veel vragen over dat andere biertje dat er bij zat: De Poes Export. Een bier dat eigenlijk vooral voor Tieltse cafés wordt gebrouwen, maar toch Export heet?

Export is een biertype, geen uitgevoerd bier

Inderdaad, een beetje verwarrend, die Export. Export verwijst immers niet op het uitvoeren of exporteren van bier, maar naar het biertype Export. Je onbekend? Brouwer Stijn David geeft even een kleine geschiedenisles  over het biertype Export:

Een pilsbier met een laag alcoholgehalte

Het Exportbier is ontstaan in Duitsland, in Dortmund, ergens midden de jaren 1800, en is er tot op heden nog altijd gekend - maar dan als Dortmunder Bier of Dort. Het is een ondergistend bier van het type pils. In België kende dit soort bier een opgang na de eerste Wereldoorlog en hadden vele brouwerijen een lokaal gebrouwen Exportbier in hun aanbod.Door het toenmalig lagere alcoholgehalte, wat zich vertaalde in een lagere accijns wat het bier goedkoper maakte kende dit bier een enorme populariteit bij de arbeidersbevolking tussen pakweg 1920 en 1970. Na 1970 verdween het type meer en meer”, vertelt Stijn David.

“Met De Poes Export laten we deze traditie opnieuw herleven, een lekkere lokaal gebrouwen Pils. Vol van smaak en weinig alcohol!”

Zo, nu weet je tenminste wat je in huis haalt als je een cadeaubox van De Poes bestelt!